Blog

Communiceren!

We communiceren wat af! Diverse cursussen communicatie, goed- en slecht nieuws gesprekken, spreken in het openbaar en omgaan met agressief gedrag. Echt ongelofeloos geweldig! Er worden prachtige dure woorden aan vast gehangen en we slagen allemaal met vlag en wimpel! Joepie de Keutel!

Ooit wel eens bedacht dat het hele leven uit communicatie bestaat? Zowel verbaal- als non-verbaal? In de simpelste dingen!

Maar de simpelste dingen kun je “gebruiken” maar ook “misbruiken”! Je kan iets “ overleggen” maar je kan ook iets “opleggen”!

Laat ik het nou eens terug ventileren op m’n ritjes over de snelwegen. Als ik naar links ga op de snelweg kijk ik netjes in mijn linker buitenspiegel en als de mogelijkheid er is en geef mijn richting aan om vervolgens de witte streepjes over te gaan. Voor de oplettende lezer.. nee ik kijk niet in mijn binnen spiegel, want heb dichte achterdeuren ( maar wel een binnenspiegel!)

Met mijn richtingaanwijzer communiceer ik met mijn medeweggebruiker.. “kijk.. ik ga zo naar links”, het is veilig maar het is dat je het even weet!

Een oplettende bestuurder die mij bijna ziet invoegen doet de zelfde handeling.. linker buitenspiegel.. veilig.. richting aan naar links en gaat naar de linkerbaan zodat ik veilig kan invoegen en we elkaar niet plagen omdat hij of zij harder rijdt dan mij. En dit ritueel herhaalt zich honderden keren per week.. puur indirect overleg door communicatie middels de richtingaanwijzers. We kennen elkaar niet maar communiceren wel!

Dan heb je ook het type wat communiceert door middel van opleggen! Gewoon als voetganger oversteken zonder te kijken zodat we vol in de remmen moeten, op een smalle landweg als automobilist geen meter aan de kant gaan als tegenligger, met z’n drieen naast elkaar fietsen al slingerend. Door een rood stoplicht rijden omdat we een keer te vaak hebben liggen snoozen en als fietser denken dat we voorrang hebben op een zebrapad. Krantenbezorgers zonder licht in het donker, bij het ritsen gewoon voor de allerbeste plaats voor in de rij gaan zodat de “geef ritsers de ruimte-volgers” stil komen te staan. Bumper plakkers die even laten weten dat je gewoon aan de kant moet en zondagrijders die niet weten dat je altijd de rechtse rijbaan moet nemen als je zachter rijdt dan de rest. En.. ongelofeloos maar zelf gezien.. brokkenmakers die vanaf de middenberm van de snelweg een selfie moeten maken van hun net in elkaar gejaagde Golf op de vluchtstrook waardoor iedereen vol in de remmen gaat en er weer een aanrijding plaats vind! Ze hebben allemaal zelf niet in de gaten denk ik, dat ze het de mede weggebruikers soms onmogelijk en boven al onveilig maken, allemaal omdat ze zelf maar denken dat ” het wel kan”.

Brutale mensen hebben nou eenmaal de halve wereld zeggen ze!

Neem nou laatst.. was gezellig met Wilco onderweg naar een afspraak en het was vrij druk. Spits. Veel auto’s links, veel auto’s rechts. En in mijn rechterbuiten spiegel zag ik al een crème kleurige Toyota Prius van links naar rechts bonjouren. Automobilisten die op de rem moesten.. hij duwde zich er gewoon tussen. Nou… dan heb ik al gegeten en gedronken. Ik bleef hem volgen en een paar minuten later was hij net iets voor/naast mij. Ik zei tegen Wilco.. Let op… daar komt hij zo… En ja hoor.. de richting ging uit terwijl hij nog met zijn kont naast mijn neusje was. “Nou ik dacht het niet vriend!” En gaf ff iets gas bij. “ Es.. doe nou niet…” zei Wilco.

“Ssstttt…die moet even een spoedcursus ontbrutalen hebben!”

En daar kwam hij al naar links.. maar bekijk het maar maatje.. ik ga niet remmen voor een brutale egocentrische stoere knuppel in nieuwe Prius! Communiceren ok, maar wel even op een normale manier! Hij begon te wijfelen… kwam nog iets naar links..weer iets terug.. weer naar links, ik iets meer gas en ook maar iets naar links want hij zat al half in mijn baan. Brutale mensen hebben de halve wereld.. maar ook zij komen een keer de verkeerde tegen!

“ Je komt er gewoon niet tussen maatje!”

Een vet foutief communicatiemethodiek door middel van een toetertje uit een Toyota Prius werd veelvuldig gebruikt en hij droop af naar rechts. Maar liet niet na om even weer naast me te komen rijden en met gebalde vuisten en een niet verstaanbaar mondtoneel zijn ongenoegen te uiten. En weet zeker dat zijn medepassagier op dat moment zei “ Tis nog een wijf ook!”

En hij hield niet op… bleef maar “communiceren” door het raam met armen en hoofd. En ik communiceerde terug.. met een niet erg nette middelvinger.

Na hem zeker een kilometer of 5 naast en achter me “ gehouden” te hebben, kwam er meer ruimte op de snelweg en gaf ik hem de twijfelachtige eer mij in te halen. En dat deed hij maar al te graag… om vervolgens weer voor me te gaan rijden en om de 5-10 seconden vol in de remmen te gaan. AAaahhh vriend jij bent er zo eentje??? Kwaad met kwaad vergelden? Een op de pik getrapte piepersnijder die zich vernedert voelt door een vrouw en helemaal doordat er een manspersoon naast je zit!

Geef me nog 20 kilometer en je bent voor mij!

Wilco die ondertussen het zweet tot in zijn bilnaad had staan vroeg me of ik a.u.b. hem wou laten gaan… “ laat je toch niet zo gek maken!”

Gelijk had hij, misschien liet ik me gek maken. Maar ik ben het type… in overleg kan alles.. maar laat me niks opleggen.. “buugn of barsten!”

Een kilometer of 10 verder zag ik mijn kans al schoon… hij lette niet op en ik zag een vrachtwagen! En wat doen we dan?

Juist.. inhalen en naast de vrachtwagen blijven rijden!

We waren overigens ondertussen in het rustige noorden, dus heb geen opstoppingen veroorzaakt.

Toen ik vond dat ik hem genoeg gestraft had liet ik hem weer inhalen en tijdens die manoeuvre gaf ik hem nog twee getuite lippen mee. “ Dag piepersnijdertje! Eet smakelijk voor straks!”

Denk dat ik hem het bloed uit zijn neusharen heb laten lopen.

En nee mensen, dit is niet echt het voorbeeld van de prototype verkeersdeelnemers ( inclusief mijzelf)  en “don’t try this at home (car)”.

Maar als die piepersnijder nou gewoon netjes verkeersgedrag had vertoond, eenvoudig had gecommuniceerd, was hij waarschijnlijk veel eerder thuis geweest. Maar hij wilde iets “opleggen” en plaats van “overleggen”!

En gaat het zo ook niet in het dagelijkse leven?

Je moet dingen niet opleggen.. in overleg krijg je veel meer bewerkstelligt en heb je veel eerder je doel bereikt. Positieve communicatie is het toverwoord in deze! Niet alleen in theorie… maar ook in de dagelijkse dingen!

 

HIJ: “ Dag lieverd.. ben thuis! Wat rijdt die Prius toch verrekte goed zeg!!  Mmmmm.. wat ruikt het eten weer lekker” ..

ZIJ: “ Heey schatje! Fijn dat je weer thuis bent! Hoe was je cursus communicatie?”

HIJ: “ Ja super! Veel geleerd waar ik wel wat mee kan in de praktijk!”

ZIJ: “ Je bent later dan verwacht!”

HIJ: “ Pfff… hou op… Onderweg zo’n domme blonde muts die meende dat de hele snelweg van haar was!”

ZIJ: “Tja..Brutale mensen hebben de halve wereld!”

HIJ: “ Haar baas zou haar ook eens op cursus Communicatie moeten sturen, knapt ze van op!”

ZIJ: “Eet smakelijk schatje!”

 

 

Tot volgende week!

X Es