Blog

Ter waarde van..

Ja ik ben nog steeds van het roken af! Bijna 5 weken nu. Ok.. eerlijk is eerlijk, op een erg gezellig feestje vorige week heb ik even gezondigd en toch even gepaft, maar ik denk maar zo…vele lijnende dames van Nederland zullen zich ook wel eens vergrijpen aan een doos chocolade en de lijnende mannen aan een stuk harde worst in de koelkast! Misschien ben ik een loser.. misschien ook maar een mens…

Maar met al dat gestop met roken..ben ik natuurlijk doodsbenauwd dat de kilo’s er aan komen.. dat gaat me niet gebeuren!!

Dus heb ik mijn lopende contributie bij de plaatselijke sportschool maar weer eens geactiveerd  en omgezet in een  value for money abonnement en de gympies van stal getrokken.

En op een avond zat ik aan die gewichten te rukken, terwijl er links en rechts van mij twee dames zaten. Dames die misschien ook gestopt waren met roken en te laat met sporten begonnen, of misschien te vaak de doos chocolade leeggegeten. Een paar rolletjes teveel zeg maar, maar wel erg gezellige dames. Links van mij praatte tegen rechts van mij en die gaf weer antwoord terug. Ik zat dus letterlijk midden in een gesprek.

Het ging over de dikte van speklapjes, over knutselen met spijkerbroeken en over de brandwondenstichting. Eén van de dames vertelde dat ze iemand aan de deur had gehad voor de collecte brandwondenstichting en dat de collectant een beetje raar had gekeken toen de dame 1 Euro had gegeven. Alsof dat te weinig zou zijn geweest. Aldus de interpretatie van de gezellige mollige dame naast me.
Mijn gedachten zakken ook even af, terwijl mijn bovenbenen 55 kilo aan het duwen zijn. Waarde van geld.. waarde van geld.. dat is iets psychisch.

Iets kan duur zijn, iets kan veel geld zijn maar het wel waard, iets kan goedkoop zijn, iets kan onbetaalbaar zijn.

Een halfje tijgerbroodje van 5 Euro is enorm duur.. een toiletbezoek van 5 Euro.. ook erg duur.. Maar als je bijna in je broek gaat poepen.. en het enige toilet staat op 50 meter welke 5 Euro kost….dan kan het je zoveel waard zijn!

Mensen rekenen daarnaast vaak naar zichzelf.. Geldelijke waarde is psychologie…

 

“ Wat kost dat nou? Een transportje van Den Helder naar Maastricht?”

“ Dat kost 40 Euro meneer, inclusief BTW”

“Zoo… 40 Euro… dat is erg duur!”

“ Dat zijn uw woorden meneer, het is inderdaad veel geld.. of het duur is laat ik in het midden”

 

Tja…40 Euro.. minus 21 BTW procent voor meneer Belastingdienst.. over.. 33.05 Euro.. moet ik auto voor aanschaffen, onderhouden, verzekeren, dorst lessen in vorm van diesel, weer belastingdiensten voor brandstof, weg en auto. Personeel van betalen, diverse bedrijfsverzekeringen, afdrachten aan  pensioen, loonbelastingen, computertje, printertje en cartridges.. .. telefoon, papier, doosjes, zaagsel, voer. En mocht er nog iets overblijven van die 40 Euro.. daarvan gaat ook weer een groot deel naar de Blauwe Enveloppen Army. Tja.. Is het duur?  Wat kost het u zelf als u zelf in de auto stapt? Aan uren, brandstof?

 

“ Hallo Esther.. wil je ons sponsoren met de tentoonstelling?”

“Wat kost dat grote vriend?”

“50 Euro! Das toch bijna niks Esther? Het is ook nog eens aftrekbaar!”

“Nee grote vriend.. das bijna niks! Weet je wel hoeveel duiven ik daar voor weg moet brengen?”

“Nou.. hooguit twee toch?”

“Nou grote vriend… maak er maar iets meer van… Dacht je dat mijn tuutje het al op water deed? En het is overigens gedeeltelijk aftrekbaar!”

“Maar grote vriend.. jullie zijn een goede en trouwe klant.. en ik ben blij voor jullie te mogen rijden. Jullie kijken niet om je heen en gunnen mij altijd de handel. Jullie verwijzen altijd naar mij wanneer iemand een duiventransport nodig heeft en jullie gaan vast goede reclame maken toch?

Dat is  me heel veel waard! “

“Ze zijn er namelijk ook die mij besodemieteren. Ga ik  waardebonnen opsturen die voor eigen gebruik worden achterhouden.  Alsof  ik daar niet achter kom…. ik heb en hou alles in de gaten en heb overal mijn contactjes.. Zo jammer.. alsof ik een domme blonde en naïeve dame zou zijn…

Wie dat doet.. is het niet waard.. Alles wat ik dan op stuur.. zou teveel zijn. “

 

Tja.. ik ruk nog maar een paar keer boos aan de gewichten.. die 55 kilo was misschien toch net iets boven mijn kunnen..boven de begroting.. wat is nou 5 kilootjes meer? Dacht het wel te kunnen.. maar mijn psyche was net iets te optimistisch! Besodemieterde mezelf… Volgende keer toch maar iets minder..

 “Hallo Esther

Het was fijn kennis te maken met u vanmorgen. Je doet je werk voortreffelijk. Ik hoop je ooit nog eens te ontmoeten.

Mvg

****  ”

Onbetaalbaar….

 

De gezellige dikke dames.. zijn een paar meter verder gaan zitten trainen.. met tussen hun in een jonge gespierde spijker. Het gesprek gaat ondertussen over baantjes zwemmen.. en ik vraag me af op welke stroom deze jongeman wordt meegevoerd in gedachten.

 

Tot de volgende keer

X Es.