Blog

Da’s Logisch!

Volgt u het ook? De Olympische Spelen? Als het even kan kijk ik even, maakt niet uit welke sport, alhoewel schaatsen toch wel mijn voorkeur heeft.

Als klein Esthertje keek ik altijd bobsleeën.. geweldig vond ik het!  Mannetjes en vrouwtjes die achter een slee aanrenden en daarna er in sprongen, al dan niet met halsbrekende toeren en daarna als een raket over het ijzige door de bochten gelanceerd te worden! Maar ook ik zag Yvonne van Gennep goud winnen, ik moest nog 11 jaar worden… Later toen ik wat ouder werd, zag ik mijn idool Rintje Ritsma een paar maal zilver en brons winnen.

Sport… het blijft mooi om naar te kijken, vooral zulke grootste evenementen als de Olympische Spelen. Heeft u Sven gezien? Of Ireen? Eerlijk is eerlijk.. op zo’n moment van een geweldig succes op het juiste moment  verschijnt op elk plekje van mijn lichaam kippenvel!

Maar heeft u er wel eens bij stilgestaan hoe lang de voorbereiding op zo’n evenement kost? Jaren geleden werd het doel al gesteld… Sochi 2014! Dat “onze” sporters veel moeten doen.. daar zijn we het allemaal mee eens.. maar hoeveel moeten zij er ook voor laten?? Alles staat 24 uur per dag in het teken van iets waarvan je eigenlijk (nog) niet weet of je er überhaupt zal komen te staan…

Gisteren.. vlak voordat Sven zou starten zaten wij als gezinnetje gekluisterd aan de buis. Vooraf verscheen de reclame van Procter & Gamble ( P&G), trotse sponsor van moeders. En dan krijg ik ook een beetje kippenvel..want als moeder van twee leuk voetballende dames weet ik dat het veel doen en veel laten is. Rennen en vliegen.. hier heen en daar heen..

Mijn oudste dochter vertelde “ even” doodleuk dat zij in 2020 ook op de Olympische Spelen staat als voetbalster. Wilco en ik keken elkaar aan.. en weten als geen ander dat ze heel erg gedreven is en nog steeds strak van plan is om profvoetbalster te worden.  En wij zullen meegaan in haar droom, maar weten duvelsgoed dat het een droom is die van de één op andere dag kan zijn afgelopen. En dan zal daar de teleurstelling zijn!

Beide dochters zijn ieder geval goed op weg, beiden worden ze momenteel getraind door PEC Zwolle en voor aankomende 16 weken staan er 32 trainingen buiten het reguliere schema op het programma. Als alles doorzet komen er stages aan en toernooien in het buitenland.. en als ik daar aan denk..denk ik.. oh oh oh.. wat hebben we toch prachtige meiden.. super gemotiveerd en standvastig vastbijtende in hun eigen droom. En of deze droom nu gaan uitkomen of vroegtijdig beëindigd zal worden… supertrots ben ik op ze!

Ik zie ze op het groene veld.. tussen al hun teamgenoten wat feitelijk ook hun rivalen zijn… want de allerbesten gaan door… en de minderbesten vallen af. En toch schudden ze elkaar de hand, omhelsen ze elkaar wanneer en gescoord wordt en drinken ze gezamenlijk al lachend in de kleedkamer hun AA’tje.

En dat doet me weer even denken aan de openingsspeech van de Olympische Spelen waarin Thomas Bach de volgende boodschap meegeeft:

 “ Ja het is mogelijk om zelfs de grootste overwinning na te streven, met respect  voor de  waardigheid voor uw tegenstanders.

Ja het is mogelijk om, ook als rivalen in harmonie onder één dak te leven met tolerantie en zonder enige vorm van discriminatie om welke reden ook.

Ja het is mogelijk om, ook als rivalen, te luisteren, te begrijpen en het voorbeeld te geven van een vreedzame samenleving!

De Olympische Spelen bouwen bruggen die mensen samenbrengen. De Olympische Spelen bouwen geen muren die mensen scheiden. De Olympische Spelen zijn een sportfeest, dat de menselijke diversiteit in  grote eenheid omarmt.

Tegen u, sporters, zeg ik:  Respecteer de Regels, Sport eerlijk, Sport Zuiver. Respecteer uw medesporters tijdens en buiten de wedstrijden. “

Wat is het dan toch eigenlijk in- en in triest dat ik volgende berichtje wat ik ontving na aanleiding van mijn vorige blog moet citeren:

“ Er zijn een aantal  clubs binnen mijn regio,  meer dan 100 leden en de helft kijkt elkaar niet aan. Club A praat niet met elkaar en gaan nogal eens met elkaar op de vuist. Club B, wat geen club meer is heeft amper tien leden en kunnen elkaar het licht niet in de ogen zien schijnen. Club C, de besten gunnen zich onderling geen eer. Club D, zijn al veel leden opgestapt en hebben een andere club gezocht. Club E… etc etc….  ZO ziet onze hobby eruit! En het wordt er niet beter op, eerder slechter!”

En dan vraag ik me af, om maar in de sport-termen te blijven “ Ben ik nou zo slim?, Of zijn jullie zo dom?” ( Louis van Gaal)

“ Om te winnen..moet je altijd eentje meer scoren dan de tegenstander” (Johan Cruijf)

“Sport is de belangrijkste bijzaak van het leven” ( Kees Jansma)

Ik ga er niet verder over uitwijden maar gaat u nou eens bij u zelf te rade! Hoe reageert u op bepaalde dingen? Op de winst van uw rivaal? Op de goede verkoop van diegeen die u misschien niet mag, op een berichtje op Facebook wat u misschien niet aanstaat? Op het kampioenschap van uw medeclubgenoot?

We hoeven allemaal geen moeder Theresa’s te zijn, maar hoop dat de negatieve doemdenkers en herrieschoppers eens worden wakker geschud! Want het zijn juist die mensen die de sport benadelen! Ik hoop dat zij eens tot zinnig denken komen en zich afvragen waar ze mee bezig zijn!

“Ja het is mogelijk om, ook als rivalen in harmonie onder één dak te leven met tolerantie en zonder enige vorm van discriminatie om welke reden ook.

Ja het is mogelijk om, ook als rivalen, te luisteren, te begrijpen en het voorbeeld te geven van een vreedzame samenleving!”

 

Je moet het alleen wel zelf willen..  en voor die geen die dat niet van plan zijn, kan ik het advies mee geven Geraniums te gaan kweken en zeker niet deel te nemen aan de “ mooiste Geranium-Keuring”

Of ga wielrennen, maar neem niet deel aan tochten of races.

Sport is Sport.. Sport is mooi!

Individueel… een gevecht tegen je zelf..

In wedstrijdverband ..  Overheersen of anders vermogen hebben tot incasseren!

EN voor wie niet kan incasseren…  Begraaf u niet in nijd en strijd wanneer u met conflicten zit, maar accepteer het zoals het is…en richt u op hetgeen u graag wilt zonder een medemens hierin te benadelen.

Kortom.. gewoon met elkaar kunnen omgaan…

Zo.. dat was weer een stukje psychologie en filosofie..

Het doet mij een deugd dat er nog zoveel mensen zijn die anders denken en daar ook naar handelen.  Zaterdag ga ik naar de duivendag van Giesbeek.  ( PV de Postduif) En ik heb er zin in!  Allerlei leuke mensen, op 1 dag, op 1 plaats, die allemaal met het zelfde doel komen.. gezamenlijk de sport bedrijven, op welke manier ook. Gezellig!

Ik ga er ongetwijfeld weer heel veel bekenden tegen komen en weer veel opsteken! En dat maakt de sport nou echt mooi! Dat ga je dan misschien ook meer waarderen denk ik.. mensen die opstaan voor de sport.. de doemdenkers en azijnzeikers elimineren! Hulde!

Elk nadeel heeft zijn voordeel… en da’ s logisch! ( Johan Cruijf)